post by admin | | Closed

Ett kattvänligare hem

2865082-scratching-cat

Alla kattägare bör se till att deras hem är kattvänligt, och det finns många sätt man kan göra det så att katten har sina tillflyktsorter när det faller dem in att vara för sig själv eller bara ta en tupplur.

Det första och mest ikoniska som ska finnas i alla kattägares hem är förstås klösbrädan. Numera behöver det inte bara vara en bräda som man sätter upp på väggen, många använder istället ett klösträd. Dessa finns i många variationer och inkluderar ofta en eller flera fodrade plattformar som katten även kan hoppa upp på. Det är heller inte ovanligt att det finns ett litet krypin i form av en låda med en ingång längst ned på trädet.

Man kan även använda sig av möbler och ting som redan finns i hemmet för skapa en kattvänligare bostad. På supercat.se kan köpa en katthammock som sätts upp under en stol och fästes på stolsbenen, där kan katten hoppa upp och ligga mysigt mellan stolsitsen och golvet. Det finns även så kallade elementbäddar, en mjuk liggyta som krokar eller liknande, som man helt enkelt hänger över ett element och på så sätt ger katten en varm och skön plats att ligga på.

Alla katter vill emellanåt vara ensam, så det är viktigt att man har en plats i sitt hem där katten kan komma bort från allt och alla, och det är speciellt viktigt för småbarnsfamiljer, där nog alla vet det kan förekomma ganska mycket buller och bång stora delar av dagarna. Ett bra sätt att hitta åt en sådan plats är att hålla koll på katten och se var den kilar iväg när den väl vill vara själv. För att ge katten alternativ kan man lämna dörrar till garderober och liknande på glänt och se om den upprepat väljer ett och samma ställe att gå till. Om katten sedan hittar ett litet favoritställe att ta en paus på kan man försöka göra platsen lite mer bekväm med en filt eller något.

Det finns många bra tips på nätet med andra vis man kan se till att man har ett kattvänligt hem, så ta tiden att kolla runt lite och se om ditt hem kan göras till en bättre plats för både dig och din katt.